Covidvaccinatie dinsdagmiddag 29 juni in de Balstien

COVIDVACCINATIE HUISARTSPRAKTIJK VAN DER PLOEG DINSDAG 29 JUNI

Ondanks alle commotie rond het Astrazeneca vaccin (Vaxzevria) is er nu besloten dat personen ouder dan 60 jaar er veilig mee gevaccineerd kunnen worden. Velen zijn door de negatieve berichten in de media angstig geworden voor de vaccinatie met dit vaccin. In onderstaande grafiek wordt voor de verschillende leeftijdsgroepen het belang van vaccinatie vergeleken met het risico op ernstige bloedstolsels met verlaagde bloedplaatjes (de ernstige bijwerking waar over gesproken wordt).

 

Voor 100.000 mensen in de leeftijdsgroep 20 tot 29 jaar voorkom je iedere 16 weken ruim 2,2 opnames op de IC, maar heb je ook het risico dat ruim 1 persoon per 100.000 de ernstige bloedstolsels ontwikkeld. Dus in die groep is het beter om het vaccin niet te geven.

In de groep van 60-69 jaar voorkom je met vaccinatie 41 IC opnames per 100.000 mensen en is het risico op een ernstig bloedstolsel 0.2 per 100.000. Dus is voor ouderen het risico van vaccineren veel kleiner dan het voordeel van het beschermen tegen corona.

Dit zijn cijfers uit het Verenigd Koninkrijk, de situatie in februari. De kans op covid is uiteraard groter als er meer covid-gevallen in de omgeving zijn (een golf).

Zie voor de volledige tekst: Winton centre for risk an evidence communication.

 

TWEEDE COVIDVACCINATIE OP DINSDAG 29 JUNI

  • Dit geldt voor de personen die de eerste vaccinatie astra zeneca al hebben ontvangen.
  • Thuiswonende niet-mobiele ouderen worden de komende weken thuis gevaccineerd (ook het astra zeneca vaccin).

Lokatie MFC de Balstien (dus niet de huisartspraktijk).

T.J. van der Ploeg, huisarts


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Gemaakt door nette-site.nl. All rights reserved.